30. september krščanstvo in joga

30. september krščanstvo in joga

Na žegnanjsko nedeljo 30. septembra smo se po večerni sveti maši zbrali v kar lepem številu in prisluhnili predavanju g. Boštjana Harija na temo Krščanstvo in vzhodnjaške tehnike. Ustavili smo se ob jogi, čakrah in krščanstvu.

Predavatelj nam je predstavil pomen joge in čaker na vzhodu ter nam pojasnil, kako to prevajamo na zahodu, ki je obremenjen z denarjem, s strahom pred izgubo zdravja, lepote,… in je za to pripravljen storiti marsikaj. V ta namen je naša družba zlorabila vzhodnjaške verske prakse in s tem ujela človeka v veliko past samoodrešenja.

Na eni strani smo lahko videli, kako joga preko vadbe, dihanja, miselnosti vodi človeka v osamitev, samoodrešenje in ga posledično iztrga iz odnosa, na drugi strani pa krščanstvo, ki že s krstom popelje človeka v Odnos, v Življenje, združenost z Gospodom, ki nič ne odvzame. Človek v odnosu z Bogom ohrani svojo identiteto, nič ne izgubi temveč se v Njem lahko prepozna kot Ljubljen in Odrešen.

Predavatelj je osvežil spomin bogastva krščanstva, ki preko zakramentalnega življenja in božje besede človeku pomaga k tihemu sobivanju z Gospodom in človekom v spravi in svobodi. Bog človeka vedno znova išče in gre za njim celo v smrt, da bi ga dvignil v Življenje. Ljubezen Boga je Neizmerna, je Večna….je z nami in za nas.